Tuesday, February 12, 2019

„ Temă pentru acasă ” de Nicolae Dabija

Titlu: Tema Pentru Acasă Autor: Nicolae Dabija An apariție : 2016 Editura: Bestseller Nr. Pagini: 420 Limba: Română Gen Literar: n/a
Rezumat:
Am crezut mereu că eu nu am cărți preferate. Că oricât de sublimă ar fi o carte, tot o să-i găsesc un cusur, un punct slab, o bilă neagră. Am crezut mereu că în literatură, perfecțiunea e relativă. Asta până când am citit Tema pentru acasă, de Nicolae Dabija.
Când am primit Tema pentru acasă, m-am simțit Vie din nou, după foarte mult timp. Am știut dinainte să citesc că mă voi îndrăgosti de cuvintele lui Dabija. Când am terminat cele aproape 500 de pagini, m-am simțit ca un prunc care vede pentru întaia oară Lumea. Am simțit cum în fața-mi mi se deschide Universul însuși, cum descopăr pentru prima dată sensul vieții. Dabija nu scrie. Dabija culege esențele tari din experiențele vieții și le așterne splendid pe hârtie. Tema pentru acasă prezintă povestea lui Mihai Ulmu. Un tânăr profesor în Poiana, pe care-l îndrăgesc toate elevele, dar el n-are ochi pentru niciuna. După ce Mihai e acuzat că duce prin noroi numele lui Stalin, devenind un așa-zis dușman al poporului, acesta este arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Cum spuneam, toate elevele lui Mihai din ultimul an îl iubeau pe acesta, dar doar una dintre ele era dispusă să moară pentru el, tânăra Maria Răzeșu, care împrumutase de la profesor o carte de poezii. Când află că profesorul ei de literatură e în închisoare, Maria pune la cale un plan pentru a-l ajuta să evadeze, având ca pretext înapoierea volumul de poezii. Astfel, după un plan iscusit, Mihai reușește să evadeze, realizând, într-un final, cât de mult o iubește pe fosta lui elevă. Dar fiindcă nimic nu-i doar lapte și miere, fericirea lor n-a durat decât o săptămână, după care sunt amândoi prinși și arestați. Cum va rezista povestea de amor dintre Mihai și Maria, în spatele gratiilor mari de fier? E iubirea evadarea din infern?



Critici literare:

– Ion Lazu ( prozator și poet român); ”Romanul lui Nicolae Dabija e un model de limbă românească. Semn că și-n Basarabia se scrie bine, iar pe alocuri și mai bine decât se scrie la București sau Galați. Basarabenii nu trebuie să aibă complexe: marea literatură românească se scrie și la Chișinău, ca oriunde în Țară unde creează maestru. Dacă românii cumpără cu sutele de exemplare aceeași carte înseamnă că asistăm la o revoluție în domeniul cărții, care trebuie să ne bucure.” 

– Tudor Nedelceea (scriitor român);”Prin acest strălucit debut ca romancier, Nicolae Dabija se dovedește a fi un scriitor total și un model uman. Traducerea acestei cărți în limbi de circulație internațională l-ar aduce, după opinia noastră, în apropierea unui binemeritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mândrie națională și o dovadă că literatura română nu vine cu firimituri la masa marilor literaturi ale lumii.”

– Elena Vulpe, directoarea Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”; ”În anul 2010 în cadrul campaniei ”Chișinăul citește o carte”, care s-a transformat în ”Republica citește o carte”, a fost propus spre lectură romanul ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. Cartea s-a bucurat de o solicitare deosebită, fiind împrumutată la bibliotecile din Chișinău de 17.572 de ori. În total, în republică, începînd cu luna aprilie, cînd a fost lansat proiectul, romanul ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija a fost împrumutat de la biblioteci de peste 100 000 de ori, fiind cea mai citită carte de beletristică națională din ultimii zece ani.” – Elena Vulpe, directoarea Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”.




Caracterizarea personajului literar:

  • Caracterizarea lui Mihai Ulmu
  • În roman Mihai Ulmu este prezentat de fiul său Mircea care îşi relata viaţa din orfelinatul Nadrecionou, Astfel Mihai părea ciudat, îmbrăcat într -un trenci subţire şi cu un fes delinie tras pestecap. Bărbatul caute pe cineva printre baieţii orfelinatului, iarfaţa lui obosită şi plină de griji sugera ideeacă cautarea era destul de dificilă.
  •  Din acest moment se observă tăria sa de caracter şi speranţa, care la acest om nu moarea niciodată. În capitolele următoarea Mihai este prezentat ca un tînăr de 25 ani, de o statură zveltă si elegantă, cu un chip palid, încadrat de nişte plete negre ce i se revarsaubogat pe umeri, luminat de 2 ochi căprui.
  • Mihai poate fi numit o fire romantică, acest fapt estereflectat de pasiunea lui faţă de poeziile lei Eminescu. La început se observă cum Mihai era cu totuldedicat învăţăturii. Scopul lui de bază era de ai învăţa pe copii să gîndească liber fără influenţe. Nimerit în închisoare Mihai se împăcase cu aceasta idee “Învățase să țină roaba în așa fel, încât să-l ducă ea pe el”, să se trezească dimineața cu aceeași bătaie de toacă, iar însă aceasta continuă pînă la Zarianca venise Maria, cea care străbătuse mări și țări ca să ajungă la el pentru ca să-i întoarcă o
  • datorie mai veche – o carte de poezii scrisă de M. Eminescu şi să-i spună importantul cât de mult îl iubește,
  • să îi mărturisească dragostea care a ajutat-o să treacă peste toate. Și tot ea l-a ajutat săevadeze… De aici și constatarea lui Constantin Noica, invocată de romancier: “1 plus 1 fac 2. Dar 2nu mai este 1 plus 1” Dragostea dintre cei doi era una pură, o dragoste pe care lumea nu a mai văzut-o, iar copilul nou-născut le-a dăriut un val nou de speranţă, un sentiment divin. Momentul cel maiculminant din roman ar fi acel în care Maria a fost împuşcatăm, astfel din acea clipă Mihai rămînecomplet singur, doar cu credinţa în Dumnezeu şi cu ideea că odată totul va fi bine. Totuşi credinţa în Dumnezeu l-a ajutat să trăiască mai departe.
  • Lui Mihai îi plăceau momentele în care el putea să“evadeze în rugăciune”, deoreace astfel el simţea prezenşa lui Dumnezeu.În final putem observa cu cîtă suferinţă şi cu cît chin personajul principal a reuşit să înfrunte toategreutăţile şi problemele cauzate de regimul Stalinist, cred că acest fapt este unul Eroic, necesar de
  • admirat. Cred că Nicolae Dabija a vrut să demonstreze întregii lumi că nu există greutăţi pe care eimposibil să le înfîngi. Iar idee acestei lucrări ar fi credința și stabilitatea unui popor prins între o permanentă presiune istorică și forța supremă a lui Dumnezeu care nu l-a uitat niciodată și i-a dat tărie să rezistenţă .


  • Caracterizarea Mariei
  • Maria, fosta lui elevă și viitoarea lui soție. Cea care străbătuse mări și țări ca să ajungă la el pentru ca să-i întoarcă o datorie mai veche – o carte de poezii scrisă de M. Eminescu şi să-i spună importantul cât de mult îl iubește. Să îi mărturisească dragostea care a ajutat-o să treacă peste toate. Și tot ea l-a ajutat să evadeze…



Cartea audio:



Pentru mai multe informații puteți accesa și alte site-uri, cum ar fi: bac.ro; wikipedia; elefant.md; referat.ro ;ș.a.



Dacă va plăcut și doriți mai multă informație puteți sa lăsați un comentariu!



No comments:

Post a Comment