Sunday, February 24, 2019

Programul ,,Chișinăul citește"




                               Programului ,,Chişinăul citeşte”-2018

     Cititul este una din abilitățile de bază ale oamenilor. Citind, reușim să ne adaptăm la lumea din jur, dar și să evoluăm intelectual și moral. Lectura influențează toate aspectele dezvoltării copilului, îi ajută să fie mai empatici și  înbunătățește relația dinte părinte și copil.
 Cărțile propuse în cardrul Progrmului ,,Chișinaul citește” au trecut o selecție riguroasă și sunt binevenite pentru lectura tuturor. Echipa bibliotecii au întreprins mai multe acțiuni pentru ai înștiința pe utilizatori cu regulile de participare la concursul  de lectură ,,Chișinaul citește” .
   Astfel, în ediția a XV-a al acestui program s-au lecturat şi discutat carțile la categoria copii:  M. Grecu, J.Grecu ,,In ospetie la ursuletul Marmi”. Cartea a avut un impact pozitiv asupra copiilor, fiind solicitată în continuare. A impresionat prin originalitate, prin stilul scriitorului și prin profunzimea cuvantului. Este un ghid psihologic pentru copii și părinți.
     In cadrul proiectului categoria adulți, s-a bucurat de succes cartea M. Perciun, ,,Cenusa rece”,  o tragică istorie a trei generatii… Cartea  cucerește și în continuare publicul prin descriere, expresivitate și reflecții ale gândului.
        M. Gherman ,,Universuri paralele” este o carte SF, la discreția fiecărui utilizator.
Totalizarea Programului de lectură ,,Chișinăul Citește” este redată mai jos.
            
M. Perciun, ,,Cenusa rece”
M. Gherman
,,Universuri paralele”
M. Grecu
,,In ospetie la ursuletul Marmi”.
Doc. împrumutate
48
11
107
Utilizatori noi
5
1
45
Prezentare de publicații
2/27
1/18
5/168
Oră de lectură
6/23
 5/24
3/55
Postari pe blog, reţele de socializare
8
1
8
Vizualizări pe blog, reţele de socializare
78
0
73
Întâlnire cu scriitori
1/19
1/30
2/77
Discutii
1/5
2/12
4/24
Spectacol
0
0
1/31
Expozitii traditionale
1/5
1/5
3/11
Activitati  extramuros
0
0
3/58
        

                                     Programului ,,Chişinăul citeşte”-2019

  În programul de lectură, ediția a XVI-a,
vă propunem o nouă varietate de cărți pentru toate vârstele și vă îndemnăm să le lecturați.
 „Cartea care merită citită nu e cea care gândeşte pentru tine, ci cartea care te face să gândeşti.” – James McCosh


  1.  Prietenii mei dragi de E.Doga (Categoria-copii)



 "Am reunit între copertele acestei cărți două cicluri de povestiri despre doi dintre prietenii mei patrupezi, care mi-au adus clipe de bucurie și tandrețe de care doar animalele pot da dovadă, atât de sincer și aproape dezinteresat. Îmi amintesc cu nostalgie de anii când mă întorceam acasă din turnee și la ușă mă așteptau prietenii mei Joy și Amur. Fiecare dintre ei își manifesta în felul său dragostea și dorul față de stăpânul iubitor, gudurându-se voioși pe la picioarele mele. Amur era mai rezervat, lingușându-se mai delicat, pisicește, iar Joy dădea energic din coadă și sărea în sus de bucurie. Nu am putut să nu înșir pe hârtie frumoasele momente petrecute alături de acești doi prieteni dragi și cu adevărat devotați, Joy și Amur. Sper să vă placă aceste povestiri despre ei, pe care vi le ofer cu drag și din tot sufletul." Eugen Doga

    2. Un secret din Los Angeles de D.Postolache (Categoria- tineri)

                             


   








  3. Gradina de sticla de T.Tibuleac (Categoria- adulți)

      Tatiana Tibuleac revine, in forta, intr-un alt context si la un alt nivel, la tema materna, a copilului iubit/neiubit, a consecintelor tragice ale ”neiubirii”, a remuscarii, intr-o carte la fel de tulburatoare ca si Vara in care mama a avut ochii verzi
Orfana care descopera un Chisinau multicultural a fost infiata dintr-un orfelinat satesc de o femeie singura si ambitioasa, care vrea sa-i ofere un viitor prosper ori poate cumparata ca mana de lucru si exploatata la fel de nemilos ca in romanele lui Dickens?
Intrebarile te urmaresc si dupa lectura pasionanta a acestui roman de formatie a unei fete care creste intre doua limbi si doua culturi, in anii cand se schimba frontierele si sistemele politice. 
Gradina de sticla reconfirma intrarea in literatura de azi unei scriitoare pe cat de talentate, pe atat de inteligente, care stie sa alieze cruzimea observatiei si compasiunea fata de suferinta, scotand la iveala tragedia destinelor si frumusetea vietii. - Gabriela Adamesteanu






No comments:

Post a Comment