Sunday, February 24, 2019

Concursul de lectură „Bătălia cărților”2019



               

   Concursul de lectură ,,Bătălia Cărților ”-2018

     În societatea modernă cartea începe să fie subestimată, de aceea cititul a devenit un Imperativ al timpului. Bibliotecii  ii revine rolul de a forma un cititor cult, prin diferse metode de punere în valoare a carții.
     Concursul de lectură ,,Bătălia cărților”,ediția a IV-a, a avut drept scop promovarea și motivarea  lecturii în răndul copiilor și adolescenților. În aceasta perioadă s-au organizat diverse discuţii și dezbatere pentru promovarea carților de valoare destinate categoriilor de vârsta copii 11-14 ani și tineri de 15-18 ani. Este cunoscută  zicală contemporană, ca acei care citesc cărți ii conduc pe acei ce privesc televizorul. Numai lectura poate da o posibilitate rară de a fi o hrana pentru creer, de a dezvolta gândirea,  creativitatea, inspirația și atutudinea față de orice eveniment din zilele noastre. Acest concurs oferă cititorilor să devină cei mai buni și să fie desemnați ,,Cititorul anului”. 
Tinerii participanți la categoria de vârstă (15-18 ani), Stoianov Cristina și Zagorneanu Cezar, au participat la dezbaterea concursului dat, unde au acumulat experiență și dorință de a lectura în continuare.

Categoria de  vârstă 11-14 ani , copii
Discuţie/
dezbatere
Prezentare de publicații
Expozitie
Nr. persoane înscrise la concurs
11-14 ani
Nr. persoane care au citit 10 cărți
Lista semifinalistilor
Doc imprumut
Util noi
11/50
1/30
2/10
11
5
0
220
27

 Categoria de  vârstă 15-18 ani, adolescenți
Discuţie
/dezbatere
Prezentare de publicații
Expozitie
Nr. persoane înscrise la concurs
Nr. persoane care au citit 10 cărți
Lista semifinalistilor
Doc imprumut
Util noi
10/53
1/17
2/10
14
2
1.Stoianov Cristina,
CNEMF
"R. Pacalo"
2.Zagorneanu Cezar,
LT N. Iorga,
cl. XII-a
180
20




 Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2019

  În acest an concursul de lecturi ,,Bătălia Cărților” (ediția a V-a) vă  propune o gama larga de lecturi pentru toate categoriile de vârstă, prin care vă puteți regăsi.
Biblioteca ,,Maramureș” vă îndeamnă să vă înscrieți la concursul dat, astfel, accesând link-urile date puteți afla:







                                     Categoria- copii(11-14 ani)

1.     David și vioara lui de  Eleanor H.


    Eleanor H. Porter, autoarea minunatului roman pentru copii Pollyanna, această carte – David si vioara lui – este povestea unui baiețel orfan, David, care își află calea in viată înfrumusețând prin bunatatea, inocență și talentul sau viețile tuturor celor pe care îi întalnește și câștigându‑le astfel dragostea.Este editată la București: Editura Sophia, 2017, 288 p.


2. Inima de samurai de  Preus Margi

            La mijlocul secolului al XIX-lea, Manjiro, un băiat japonez, este prins de furtună și salvat de niște mateloți americani.Cum Japonia nu îi primeste înapoi pe cei odata plecați de pe teritoriul ei, Manjiro se vede nevoit să rămână pe vasul american. Dintr-un biet pescar, el se transforma într-un marinar curajos, alăturându-se vânătorilor de balene. Își măsoara forțele cu stihiile naturii, ia parte la goana dupa aur din California și devine cunoscut ca primul japonez care a pus piciorul in America. Dar adevarata provocare a vieții sale va fi alta: navigând între doua lumi despartite de prejudecati mai adânci decat oceanul, va reuși el să întinda o punte ântre America și Japonia?
București: Booklet, 2016, 255 p. 
3.     Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn de Unsworth Tania
  Daisy Fitzjohn locuiește cu mama ei la Brightwood Hall, un conac imens, ajuns in paragina. S-a născut într-una dintre numeroasele lui camere si n-a pus niciodata piciorul afara din curte. Atunci cand mama ei se duce la cumpărături și nu se mai întoarce, Daisy rămâne complet singură. Apoi vine un străin, cu o valiza și cu un secret care amenința intreaga ei lume... Captivanta și tulburatoarea aventura a lui Daisy Fitzjohn, fetită de 11 ani ramasă singură și neștiuta de nimeni pe uriasa proprietate, te va ține neindoielnic cu sufletul la gura până la final. București: Corint Junior, 2016, 288 p.
4.      35 de kile de speranță de Gavalda Anna

           Din clipa in care trece pragul gradinitei, copilaria fericita a micului Gregoire se transforma intr-un adevarat cosmar. Chestiile sforaitoare cu care il piseaza educatorii si profesorii nu-i intra in cap orice-ar face, colegii isi bat joc de el, iar parintii il cicalesc si-l cearta fara incetare. Singurul loc in care micul Gregoire se simte in largul sau este atelierul bunicului Leon, unde pasiunea lui pentru mesterit il ajuta sa construiasca tot felul de lucruri ingenioase – un detector de oase pentru catei, o masina de descojit banane... Totusi, cind nepotul ramine repetent pentru a doua oara si nici o scoala nu vrea sa-l mai primeasca, bunicul nu-i mai tine partea si il zgiltiie zdravan. Abia atunci micul Gregoire se trezeste si vede ce dezastru e viata lui. Dar totul se poate repara daca muncesti pe brinci si ai multa speranta... vreo 35 de kile!  București: Polirom, 2017, 112 p.
5.      Vânătorii de cărţi de Bertman Jennifer Chambliss

          Vanatorii de carti este una dintre cele mai vandute carti pentru copii in anul 2015 si a fost finalista la numeroase premii. 
       Emily are 12 ani si s-a mutat de citeva zile in San Francisco. Nu-i place nimic aici, cu o singura exceptie: e orasul idolului ei, Garrison Griswold, un editor care a inventat cel mai apreciat joc online pentru soarecii de biblioteca. In Vinatorii de carti, caci acesta e numele jocului, cartile sint raspindite prin toata tara si pot fi gasite cu ajutorul unor indicii care se aduna intr-un puzzle. Dar Emily afla ca Griswold a fost atacat si e in coma, iar nimeni nu stie nimic despre superjocul pe care urma sa-l lanseze. Impreuna cu noul ei prieten, James, Emily descopera o carte foarte ciudata, plina de greseli intentionate. Toata lumea crede despre ea ca face parte din jocul lui Griswold si ca va conduce la un premiu foarte valoros. Dar cei doi copii nu sint singurii care incearca sa ajunga la premiu; in competitie intra si niste tipi rai si cruzi si astfel incepe o cursa contracronometru, in care miza jocului nu este doar sa dezlegi misterul inaintea atacatorilor, ci mai ales sa ramii in viata pina la sfirsit. București:Polirom, 2017, 352 p.
6.      TimmThaler sau râsul vândut de Krüss James

      Timm Thaler are un râs absolut minunat. E atât de fermecător, încât misteriosul baron Lovaid, pe care băiatul îl cunoaște la hipodrom, unde obișnuia să  meargă cu tatăl lui, îi propune un târg nemaiauzit: să-i dea lui râsul, iar în schimb Timm să câștige orice pariu. Fascinat de posibilitatea de a se îmbogăți, băiatul acceptă propunerea. Însă nu peste mult timp Timm descoperă că viața e prea searbădă dacă nu poți nici măcar să zâmbești, așa că pleacă de acasă în căutarea baronului, hotărât să-și recupereze râsul cu orice preț. 
București: Arthur, 2017, 176 p.
7.      Din capul meu de Sharon Draper

       Melody nu poate să meargă sau să vorbească, dar are o memorie excepțională. Își amintește fiecare cuvânt, fiecare senzație, gust sau emoție. E mai isteață decât mulți adulți din preajma ei și decât colegii de clasă – aceiași copii care o resping numai pentru că, oricât s-ar strădui, nu-i poate convinge că nu e într-atât de diferită de ei. Melody însă nu vrea să fie văzută doar ca un copil cu probleme și e gata să meargă oricât de departe pentru a le demonstra tuturor contrariul. Iar în final, ne arată ce înseamnă curajul, prietenia adevărată și îndrăzneala de privi dincolo de prejudecăți. București:Arthur, 2017, 264 p.
8.     Bufnițe de Hiaasen Carl

           Convinsi de dragostea neabatuta a locuitorilor din Florida pentru clatite, patronii companiei La Mama Paula lucreaza de zor la ridicarea unui nou restaurant in linistitul orasel Coconut Cove. Toate bune si frumoase, numai ca pe santier traieste o specie rara de bufnite de vizuina. Patronii fac eforturi sa tina povestea departe de ochii presei, dar bufnitele au cativa aliati nesperati: niste serpi, niste aligatori si trei copii cu multa, multa imaginatie.
      „Un roman cu un puternic mesaj ecologic, in care cititorii vor regasi excentricitatea si umorul savuros pentru care Carl Hiaasen este atat de indragit.” Publishers Weekly
       București: Booklet, 2017, 270 p.
          9.        Smaranda și cei șapte prieteni ai săi salvând lumea de                      Putinka de Angela Aramă           
         

     Potrivit autoarei, o asemenea lucrare – o aventură dincolo de limitele imaginației, e întotdeauna o provocare pentru curiozitatea copiilor, dar și a adulților, care au reușit să păstreze intact acest sentiment, chiar dacă au înaintat în vârstă. Arc,  2018

10.  Ghiozdanul zburător de Popa Nicolae

           Ghiozdanul zburător este o povestire captivantă despre aventurile unei eleve din clasa a VI-a, Dorina, care, într-o dimineață, spre bucuria ei, nu mai este nevoită să-și ducă în spate Ghiozdanul-Bolovanul, ci, printr-un miracol al unui bun vrăjitor, ce-i strecoară în buzunarul de la geantă o cărțulie magică, ajunge la școală zburând cu... ghiozdanul. De aici se declanșează o serie întreagă de pățanii hazlii, în care, la un moment dat, este implicată toată școala, în frunte cu directorul ei, poreclit Domnul Pardon. Microromanul Ghiozdanul zburător, cum îl definește autorul Nicolae Popa, incită imaginația și curiozitatea copiilor și se citește ușor și cu mult interes, fiind scris într-un limbaj simplu, familiar copiilor și părințilorChișinău: Arc, 2015, 96 p


     Categoria- adolescenți (15-18 ani)

1.    Absolut tot de   Yoon Nicola

        Boala lui Maddy, protagonista cartii, este pe cat de rara, pe atat de faimoasa. Pe scurt, e alergica la lume. Nu are voie sa iasa din casa, n-a mai iesit de saptesprezece ani. Singurii oameni pe care-i vede in carne si oase sunt mama ei si Carla, sora medicala care o ingrijeste. Dar apoi, intr-o buna zi, vine la casa de alaturi o camioneta. Maddy se uita pe fereastra si il vede pe el. E inalt, suplu, imbracat tot in negru – tricou negru, blugi negri, tenisi negri si un fes negru care-i acopera parul in intregime. O surprinde privindu-l si se uita fix la ea. Maddy ii raspunde la fel. Numele lui e Olly. Poate ca nu putem prezice viitorul, dar putem prezice cate ceva. De exemplu, Maddy e sigura ca se va indragosti de Olly. Aproape sigur va fi un dezastru. București: Art, 2016, 317 p.

2.      Scrisori de dragoste către cei plecați de Dellaira Ava

    Totul incepe cu o simpla tema la engleza: Scrie o scrisoare unei persoane care nu mai e in viata. Laurel alege sa-i scrie lui Kurt Cobain fiindca era cantaretul preferat al surorii sale, May. Si a murit tanar, intocmai ca May. Curand, Laurel isi face un obicei din a scrie scrisori unor oameni speciali care nu mai sunt – printre care Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart sau Amy Winehouse. Treptat, scrisorile se transforma in jurnalul emotionant al unei adolescente care incearca sa faca fata vietii de liceu, despartirii dureroase a parintilor ei, primei iubiri si, cel mai apasator, pierderii surorii sale mai mari. Doar daca va incepe sa o vada pe sora ei asa cum a fost cu adevarat – o fata incantatoare, imprevizibila, dar cu foarte multe probleme – va putea Laurel sa se impace cu sine si sa spuna adevarul despre acea noapte de cosmar care i-a marcat viata pentru totdeauna.
 București: Trei, 2016, 320 p.
3.    O mare de lacrimi de Sepetys Ruta


Publicat in 53 de tari si tradus in 36 de limbi.
    Cu maiestria pe care cititorii romanului PRINTRE TONURI CENUSII i-o cunosc deja, Ruta Sapetys ofera o alta captivanta fictiune istorica, pornind de la un episod zguduitor petrecut spre sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, o tragedie inscrisa in istorie drept cel mai cumplit dezastru maritim – scufundarea vasului german Wilhelm Gustloff in Marea Baltica. La 30 ianuarie 1945, nava incerca evacuarea a peste zece mii de civili, raniti, oficiali nazisti si personal militar din portul Gotenhafen, cu totii refugiati din calea Armatei Rosii, cand a fost surprinsa si torpilata de un submarin sovietic. Dintre cei noua mii pieriti atunci in apele inghetate, aproape cinci mii erau copii. București: Epica, 2017, 360 p.
4.      Regele alb de Dragoman György

        Romanul Regele alb a fost distins in Ungaria cu premiile Tibor Dery, Sandor Marai si Jan Michalski si a fost tradus in peste treizeci de limbi, in prezent existind si un proiect de ecranizare in Marea Britanie.
       Structurat in 18 capitole, fiecare echivalent cu cite o nuvela aproape autonoma, romanul Regele alb urmareste, pe parcursul unui an si jumatate, intimplarile, cind hazlii, cind dramatice, ale personajului principal, un copil de 11 ani pe nume Dzsata, al carui tata e „reeducat prin munca” la Canalul Dunare-Marea Neagra din pricina semnarii unei petitii cu continut critic la adresa regimului, ceea ce il face vinovat de „activitati subversive antistatale”. In societatea profund dictatoriala in care traieste Dzsata, marcata de penurie, teama, minciuna, neincredere, violenta si frustrari, cititorul va recunoaste cu usurinta Romania „epocii de aur”. București: Polirom, 2017, 272 p.
5.      Un bărbat pe nume Ove de Backman Fredrik

          Ove este cel mai morocanos om pe care vi-l puteti imagina, un batran mizantrop caruia ii plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile in viata si care n-are rabdare pentru amabilitati gratuite cu vecinii. Isi divinizeaza masina Saab, marca lui de suflet, si judeca oamenii dupa ce masina conduc, dispretuind profund, se intelege, automobilele straine. Se crede inconjurat de idioti si crede ca lumea se duce de rapa cu toti filfizonii astia cu cabluri albe in urechi care angajeaza pe cineva sa le schimbe un bec. A fost detronat din functia de presedinte al asociatiei de proprietari - in urma a ceea ce el a numit a fi „o lovitura de stat” -, dar tot el e regele cartierului, pe care il inspecteaza nesmintit in creierii diminetii sa se asigure ca totul este in ordine. Lumea il considera teribil de uracios. București:  Art, 2017, 440 p.
6.     Legenda de Lu Marie

           Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest ocupata acum de republica, o natiune mereu pe picior de razboi cu vecinii sai. June si Day sunt doi adolescenti care  vin din medii radical diferite. Nascuta intr-o familie republicana bogata, June se pregateste pentru o cariera de succes in armata. O imensa conspiratie face ca destinul ei sa se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai cautat infractor din republica. Tradari, torturi, asasine - Orice devine permis pentru ca tinerii sa nu poata ajunte la sursa tuturor minciunilor. București: Booklet, 2017, 320 p.
7.      Privighetoarea de Hannah Kristin

   Franta, 1939. In linistitul orasel Carriveau, Vianne Mauriac isi ia ramas-bun de la sotul ei, Antoine, intrucat acesta pleaca pe front. Ea nu crede ca nazistii vor invada Franta… Si totusi, soldatii isi fac aparitia, marsaluind in numar mare, in convoaie de camioane si tancuri, in avioane care innegresc vazduhul si bombardeaza tinuturile locuite de oameni nevinovati. Cand un capitan neamt isi stabileste cartierul general in casa lui Vianne, ea si fiica sa au doua optiuni: fie sa locuiasca sub acelasi acoperis cu dusmanul, fie sa piarda totul. Fara hrana si bani, deznadajduita in timp ce pericolul pandeste dupa fiecare colt, tot mai amenintator, Vianne e silita sa faca alegeri imposibil de indurat pentru a-si tine familia in viata. Sora sa, Isabelle, este o pustoaica rebela de optsprezece ani, aflata in cautarea unui tel in viata cu toata pasiunea necugetata specifica tineretii. Pe cand mii de parizieni se retrag din capitala, trecand prin ororile razboiului, ea il intalneste pe Gaëtan, un partizan care crede ca Franta poate lupta cu nazistii, si se indragosteste nebuneste de el. Dar cand el o tradeaza, Isabelle se alatura Rezistentei fara a se uita in urma, si, riscandu-si viata zilnic, o salveaza pe a altora.
 București: Litera, 2016, 476 p.
8.     Drumul către libertate de Park Yeonmi

        „Sint extrem de recunoscatoare pentru doua lucruri: ca m-am nascut in Coreea de Nord si ca am scapat din Coreea de Nord.” (Yeonmi Park). 
           Yeonmi Park a crescut crezind ca e normal sa vada cadavre in drum spre scoala si sa fie atit de flaminda, incit sa manince plante salbatice. A fost invatata sa nu-si exprime niciodata parerile si i s-a spus ca „Iubitul Conducator” poate sa-i citeasca gindurile si sa o pedepseasca pentru ele. La virsta de 13 ani, dupa ce tatal ei a fost condamnat la munca silnica, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperata de a fugi din Coreea de Nord traversind fluviul inghetat Yalu in China, unde au cazut insa in miinile traficantilor de persoane. Dupa aproape doi ani de captivitate intr-o lume la fel de brutala si de periculoasa ca aceea pe care o parasisera, Yeonmi si mama ei si-au riscat din nou viata, strabatind desertul Gobi si orientindu-se dupa stele in drumul lor spre libertate. Yeonmi Park isi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj si uneori cu umor. Drumul catre libertate e o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care sintem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi.  București: Polirom, 2015, 304 p.
9.      Coma de Nicolăiescu Nicu

    Romanul COMA este un produs literar scris în Republica Moldova și Marea Britanie. Nick, eroul central, ajunge pe malurile Tamisei, în orașul Londra unde, printr-un concurs de împrejurări, îi cunoaște pe John, Ariana, Edward și Tom. Toți patru, cu precădere Tom, un obscur psihanalist, schimbă destinul eroului cărții într-un mod dramatic. Profitând de vulnerabilitatea și incertitudinile sufletești experimentate de Nick în societatea londoneză, Tom îi promite o altfel de viață – o viață liniștită, lipsită de dificultăți și îndoieli. Prețul cerut de misteriosul psihanalist însă, unul subtil, aparent insignifiant, determină eroul să cântărească atent eventualele avantaje și dezavantaje ale ofertei. La finele unei ședințe de psihanaliză, de manipulare psihică, Ariana și John își pierd iremediabil facultățile mintale. Cu trecutul și identitatea șterse, ei devin doi copii maturi supuși psihic și emoțional completamente tutorelui lor suprem, Tom, fiind pregătiți să execute asasinate sau atentate la un singur pocnet din deget. Același destin l-ar fi avut și Nick dacă nu ar fi apărut în calea sa Edward, cel care l-a introdus pe Tom în tainele acestei științe atât de sumbre în perioada când i-a fost student. Chișinău: Tipografia Centrală, 2018, 237 p.
1       10.  Eclipsa de  Mihail Gh Cibotaru

           În 2013 la Editura Lumina au apărut două romane ale lui Mihail Gh. Cibotaru, nominalizate în titlul volumului lansat – Eclipsa şi Vijelia. Scrise în perioada restructurării şi transparenţei, iniţiată de tânărul pe atunci preşedinte al U.R.S.S.-ului Mihail Gorbaciov, ambele opere se dovedesc a fi emblematice pentru literatura posttotalitară, abordând fapte, întâmplări, evenimente de anvergură istorică, în mare măsură actuale până în prezent.
      Chișinău: Lumina, 2013, 408 p.



No comments:

Post a Comment